Η Νότιος Αφρική με παράδοση οινοπαραγωγής τρεισήμισι αιώνων ανήκει στο λεγόμενο Νέο Κόσμο του κρασιού. Το γεγονός ότι ανταγωνίζεται επάξια με ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια τις κορυφαίες χώρες του παγκόσμιου οινικού χάρτη, δεν αποτελεί τον μοναδικό λόγο της επίσκεψής μας. Η αλματώδης ανάπτυξή της στον τομέα του οινοτουρισμού και το πώς προάγει το κρασί ως εθνικό προϊόν, μας παρακίνησε να την εξερευνήσουμε εκ των έσω. Για να φθάσουμε στον προορισμό μας, στο Cape Town, είχαμε ταξίδι 12 ωρών μέσω ανταπόκρισης, μιας και η Αθήνα δεν διαθέτει απευθείας πτήση. Με την άνεση που μας προσέφερε το γιγάντιο Boeing 777, είχαμε την ευκαιρία να ρυθμίσουμε στον αέρα τις τελευταίες λεπτομέρειες αυτής της υπερατλαντικής οινικής εξόρμησης!
Στο αεροδρόμιο του Cape Town μας “καλωσορίζει” ένα από τα παλαιότερα κτήματα της χώρας (έτος ίδρυσης το 1693)
Το 95% των αμπελώνων της χώρας βρίσκεται συγκεντρωμένο στο Western Cape. Οι περιοχές εκεί διαθέτουν ποικίλα γεωγραφικά χαρακτηριστικά και συνθέτουν ένα εντυπωσιακά πλούσιο φυτικό οικοσύστημα. Το ιδιαίτερα θερμό κλίμα συνδυάζεται με την ψυχρή επιρροή του ρεύματος Benguela που έρχεται από τον Ατλαντικό και δρα ευεργετικά στους αμπελώνες της δυτικής ακτής. Εθνική ποικιλία θεωρείται το Pinotage, που προέρχεται από τη διασταύρωση Pinot Noir & Cinsault, το οποίο καλλιεργείται σε ευρεία κλίμακα. Στις λευκές ποικιλίες τη μερίδα του λέοντος σε φυτεύσεις έχει το Chenin Blanc (τοπικά γνωστό ως Steen). Αρκετά οινοποιεία παράγουν και brandy με χρήση της λευκής ποικιλίας Colombard. Επίσης η ποικιλία Hanepoot (Μοσχάτο Αλεξανδρείας) δίνει το ξακουστό γλυκό κρασί Vin de Constance.
Ενδεικτικά χρειάζονται 2-3 εβδομάδες εντατική προετοιμασία για ένα τέτοιο ταξίδι. Πρόγραμμα με επιλογή επισκέψεων σε ιστορικά οινοποιεία αλλά και αφιέρωση χρόνου σε κύρια αξιοθέατα σε αυτόν τον once in a lifetime προορισμό. Αξιοθέατα όπως το Table Mountain, ως ένα από τα επτά νέα θαύματα του κόσμου, είναι εμπειρία ζωής είτε όταν ανεβαίνεις με τελεφερίκ στα 1980 μέτρα, είτε όταν το ατενίζεις από μακριά!
Στην κοσμοπολίτικη περιοχή V&A Waterfront σε ένα από τα παραθαλάσσια wine restaurants με μαγευτική θέα στο Table mountain.
Επισκεφθήκαμε οινοπαραγωγικές περιοχές μέσω του οργανωμένου δικτύου οινοτουρισμού. Δίκτυο που βασίζεται στη συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία μεταφορών και ξεναγήσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου οινοτουρισμού είναι η συνέργεια μεταξύ των οινοποιείων. Οι επενδύσεις στους επισκέψιμους χώρους καθώς και στη στελέχωση του ανθρώπινου δυναμικού με γνώσεις στον οίνο αποτελούν προτεραιότητα για όλους.
ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ HOP ON-HOP OFF ΣΤΟΝ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟ
Η εταιρεία
Franschhoek wine tram μας μετέφερε με πούλμαν από το κέντρο του Cape Town προς τα ανατολικά (περ. 60χλμ) φθάνοντας στην περιοχή Groot Drakenstein. Η περιπέτεια μόλις αρχίζει! Είμαστε στην αφετηρία που είναι κοινή για δύο
wine buses και ένα
wine tram με την επιλογή επιβίβασης σε κάποιο από αυτά να είναι δική μας. Το
μοντέλο hop on-hop off επιτυγχάνεται με ταυτόχρονη δρομολόγηση των τριών μεταφορικών μέσων σε οινοποιεία εντός μιας γεωγραφικής ζώνης σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων. Υπάρχουν διάφορες ζώνες που αποτελούν αυτόνομες διαδρομές και περιλαμβάνουν οινοποιεία με κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Το μοντέλο αυτό προσφέρει πολλαπλές στάσεις και ένα ευέλικτο πρόγραμμα επισκέψεων στα οινοποιεία επιλεγμένο από τους επισκέπτες. Τα wine buses & το τραμ εκτελούν αδιάκοπη κυκλική πορεία στα οινοποιεία κάθε ζώνης ακολουθώντας αντίθετη κατεύθυνση μεταξύ τους!

Από το πρώτο έως το τελευταίο οινοποιείο κάθε ζώνης πραγματοποιούνται στάσεις όπου οι επιβάτες ανεβοκατεβαίνουν σε όποιο κτήμα επιθυμούν. Ο χρόνος παραμονής για γευστική δοκιμή, ξενάγηση ή/και ελαφρύ γεύμα εξαρτάται από τους οινόφιλους. Τηρείται ένα πολύ ακριβές πρόγραμμα των 35΄ ανά άφιξη wine bus σε κάθε οινοποιείο. Φυσικά όποιος επιθυμεί παρατείνει την παραμονή του σε 1 ώρα και 10΄ ή και περισσότερο. Με αυτό το πρωτότυπο σύστημα εξυπηρετούνται έως και 60 άτομα ανά
wine tour με 7 ώρες διαθέσιμου χρόνου για οινοπεριήγηση.

Είναι εφικτό να επισκεφθεί κάποιος μέχρι και 7 οινοποιεία σε ένα tour αφού η εξυπηρέτηση από τους υπεύθυνους του εκάστοτε κτήματος είναι άμεση. Επίσης διατίθενται τα
express wine tastings με τις πιο αντιπροσωπευτικές ετικέτες να περιλαμβάνονται σε αυτά. Τι πιο όμορφο όμως από μια ξένοιαστη βόλτα με διόροφο
open air wine tram κατά μήκος των απέραντων αμπελώνων! Καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντιηλιακή κρέμα ως απαραίτητα αξεσουάρ, με τη φωτογραφική μηχανή να αιχμαλωτίζει επανηλειμμένα τη Νοτιοαφρικάνικη εξοχή. Ευχάριστη έκπληξη ήταν ο δροσερός λευκός οίνος από Chenin Blanc που μας προσφέρθηκε κατά το ανέμελο σαφάρι με το τραμ!
Ξεναγός με πιστοποιημένες γνώσεις στο κρασί μας ενημερώνει ακατάπαυστα με μικρόφωνο για τις ετικέτες, την ιστορία του κτήματος και για τις διαθέσιμες επιλογές που το οινοποιείο προσφέρει. Μας παρέχει την πιο έγκυρη πληροφόρηση εστιάζοντας σε αυτό που αξίζει να επικεντρωθούμε περισσότερο. Σε αντίθεση με ένα ταξιδιωτικό φυλλάδιο ή ακόμα και με το site του κτήματος που ενδεχομένως να μην είναι επαρκώς ενημερωμένο.
Καθ’ οδόν για το επόμενο κτήμα ενώ ο ξεναγός όρθιος στο βάθος μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες.
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ “HANDS FREE”
Το μείζον θέμα που μας απασχολεί είναι πώς θα μεταφέρουμε τις φιάλες ή και τα κιβώτια λόγω όγκου και κυρίως βάρους. Πολύ περισσότερο δε, από το ένα οινοποιείο στο άλλο αφού θα αλλάζουμε μέσο μεταφοράς. Εκπρόσωπος του δικτύου με δικό του μέσο αναλαμβάνει να συλλέξει όλα τα κρασιά που έχουμε προμηθευτεί από το σημείο αγοράς τους! Προσφέρει την υπηρεσία
“hands free” και μάλιστα δωρεάν που είναι σωτήρια όχι μόνο για… τη μέση μας αλλά και για την ακεραιότητα των επιλεγμένων κρασιών μας. Ένα αυτοκόλλητο με μοναδικό αριθμό που επικολλάται στο πολύτιμο φορτίο και ένα αντίστοιχο που κρατάμε εμείς, πιστοποιεί ότι μας ανήκει. Ξένοιαστα πλέον μπορούμε να κάνουμε τις βόλτες μας και τις επιπλέον αγορές μας στα υπόλοιπα κτήματα. Η παραλαβή γίνεται όταν ολοκληρωθεί η εξόρμηση, λίγο πριν επιβιβαστούμε στο πούλμαν της επιστροφής. Εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι προστατεύεται το κρασί τόσο από τις σερί μετακινήσεις όσο και από την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών μέσα στα λεωφορεία που μπορεί να αλλοιώσουν την ποιότητά του.
Απολαμβάνοντας στην Costantia ροζέ αφρώδη οίνο από Pinot Noir – MCC NV
Με την αγορά κρασιών – από τις πιο απλές ετικέτες μέχρι και τις πιο premium – δεν χρεωνόταν η γευστική δοκιμή που είχε προηγηθεί. Επιλογή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελούσε το pairing αφρωδών οίνων παραδοσιακής μεθόδου (η λεγόμενη cap classıque) με ποικιλίες σοκολάτας. Όπως επίσης το pairing κρασιών όψιμου τρύγου με κέικ φρούτων και κρέμα καρύδας.
Πιστεύουμε στην εφαρμογή του οργανωμένου οινοτουρισμού και στη χώρα μας. Το μοντέλο
hop on – hop off μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στο σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών του οινικού κλάδου. Θεωρείται επιβεβλημένη η ιδιωτική πρωτοβουλία & επαγγελματική συνεργασία μεταξύ ταξιδιωτικού πράκτορα και οινοποιών. Δεδομένου ότι η ποιότητα των εγχώριων κρασιών είναι σε ανοδική πορεία, ένα καλά οργανωμένο
δίκτυο οινοτουρισμού θα αποτελέσει ένα σκαλοπάτι ακόμα για την αναγνωρισιμότητα του ελληνικού οίνου διεθνώς.
Συντάκτης: Δημήτρης Περισοράτης